Kugluf
Suroviny:
60 g másla
80 moučkového cukru
2 vejce
sůl na špičku nože
250 g hladké mouky
15 g instantního sušeného droždí
1 dcl mléka
80 g rozinek
40 g mandlí
Postup:
- sušené droždí rozmícháme ve vlažném mléce a 50 g hladké mouky
- promícháme zlehka a necháme vykynout na teplém místě
- do mísy s moukou přidáme trochu soli, moučkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo
- dobře vymícháme, přidáme vykanutý kvásek a vypracujeme hladké těsto
- přikryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo
- rozinky namočíme v teplé vodě nebo do rumu
- přimícháme je do těsta s drobně nasekanými mandlemi a opět necháme kynout
- formu na bábovku vymastíme, vysypeme strouhankou nebo mletými ořechy a vložíme do ní dobře vykynuté těsto
- opět přikryjeme a ještě necháme na teplém místě kynout
- když se těsto dotkne okrajů formy, vložíme ji do předehřáté trouby a pečeme při slabší teplotě
- po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem