Čokoládový dort

Suroviny:

1 směs na buchty v prášku
150 g kakaa
12 lžic cukru
3 lžíce mléka
1 rumová esence
kůra z 1 citronu
6 žloutků
1 vejce
2 - 3 lžíce smetany na šlehání
1 hera
2 lžíce strouhanky

Postup:

- připravíme kynuté těsto přesně podle návodu.
- pokud si děláme kynuté těsto doma, je ho potřeba asi 300 g
- těsto ne­cháme v teple vykynout.
- mléko smícháme s kakaem a cukrem a vše vaříme nad pá­rou, až směs zhoustne
- když vystydne, vmícháme do ní pět žloutků a vejce
- přidáme heru, smetanu, rumovou esenci, na­strouhanou citrónovou kůru a dobře promícháme.
- dortovou formu vymažeme a rozložíme do ní placku z ky­nutého těsta. Na několika mís­tech ji propíchneme vidličkou a pak posypeme strouhankou
- na placku nalijeme kakaovou směs
- dort potřeme zby­lým žloutkem, pečeme 45 mi­nut - prvních 20 minut na nižší stupeň, pak teplotu zvýšíme.

Poznámka:

6 porcí

Do kynutého těsta můžeme zamíchat rozinky, čokoládo­vou směs dochutíit přidáním posekaných ořechů.
Pokud chceme pojmout tento dort opravdu exkluzivně, vy­lepšíme ho po vystydnutí ještě čokoládovou polevou, višně­mi naloženými v alkoholu a snítkami čerstvé máty.