Čokoládový dort
Suroviny:
1 směs na buchty v prášku
150 g kakaa
12 lžic cukru
3 lžíce mléka
1 rumová esence
kůra z 1 citronu
6 žloutků
1 vejce
2 - 3 lžíce smetany na šlehání
1 hera
2 lžíce strouhanky
Postup:
- připravíme kynuté těsto přesně podle návodu.
- pokud si děláme kynuté těsto doma, je ho potřeba asi 300 g
- těsto necháme v teple vykynout.
- mléko smícháme s kakaem a cukrem a vše vaříme nad párou, až směs zhoustne
- když vystydne, vmícháme do ní pět žloutků a vejce
- přidáme heru, smetanu, rumovou esenci, nastrouhanou citrónovou kůru a dobře promícháme.
- dortovou formu vymažeme a rozložíme do ní placku z kynutého těsta. Na několika místech ji propíchneme vidličkou a pak posypeme strouhankou
- na placku nalijeme kakaovou směs
- dort potřeme zbylým žloutkem, pečeme 45 minut - prvních 20 minut na nižší stupeň, pak teplotu zvýšíme.
Poznámka:
6 porcí
Do kynutého těsta můžeme zamíchat rozinky, čokoládovou směs dochutíit přidáním posekaných ořechů.
Pokud chceme pojmout tento dort opravdu exkluzivně, vylepšíme ho po vystydnutí ještě čokoládovou polevou, višněmi naloženými v alkoholu a snítkami čerstvé máty.