Koblihy
Suroviny:
500 g hladké mouky
50 g cukru krupice
40 g tuku (omega, olej)
30 g droždí
3 žloutky
1 celé vejce
asi 1/4 mléka
džem, rum, mrkev, sůl
Postup:
- kvásek
- tuk utřeme s cukrem, přidáme vejce a žloutky - vyšleháme do pěny
- přidáme mouku, rum, kvásek, mléko (dle potřeby)
- zpracujeme hladké a vláčné těsto
- necháme vykynout 1 hodinu
- těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka
- na jedno kolečko dáme džem, druhým kolečkem přiklopíme, okraje přitlačíme k sobě (pořádně) a odkrojíme okraje
- klademe na lehce moukou poprášenou utěrku
- do rozpáleného tuku je kladme vykynutou stranou nahoru
- smažíme pod pokličkou 2 - 3 minuty na každé straně, po otočení bez pokličky
- aby se nepřepaloval tuk, vkládáme od něj mrkev nakrájenou na kolečka
Poznámka:
Asi 30 ks